onsdag 5. februar 2020

Såkornet og jordsmonnet


Tekstbetraktning for Såmannssøndagen/Bibeldagen 9. februar 2020

Prekentekst: Lukas 8,4-15


«Mye folk strømmet nå til fra byene omkring. Da en stor mengde hadde samlet seg om ham, fortalte han en lignelse: «En såmann gikk ut for å så kornet sitt. Og da han sådde, falt noe ved veien. Det ble tråkket ned, og fuglene under himmelen kom og spiste det opp. Noe falt på steingrunn, og det visnet straks det kom opp, fordi det ikke fikk væte. Noe falt blant tornebusker, og tornebuskene vokste opp sammen med det og kvalte det. Men noe falt i god jord, og det vokste opp og bar frukt, hele hundre ganger det som ble sådd.» Da han hadde sagt dette, ropte han ut: «Den som har ører å høre med, hør!»
Disiplene spurte ham hva denne lignelsen betydde. Han svarte: «Dere er det gitt å kjenne Guds rikes hemmeligheter. Men de andre får det i lignelser, for at de skal se, men ikke se, og høre, men ikke forstå.
Dette er meningen med lignelsen: Såkornet er Guds ord. De ved veien er de som hører det, men så kommer djevelen og tar ordet bort fra hjertet deres, for at de ikke skal tro og bli frelst. De på steingrunn er de som tar imot ordet med glede når de hører det. Men de har ingen rot; de tror bare en tid, og når de blir satt på prøve, faller de fra. Det som falt blant tornebusker, er de som nok hører ordet, men som på veien gjennom livet kveles av bekymringer, rikdom og nytelser så de ikke bærer fullmoden frukt. Men det i den gode jorden, det er de som hører ordet og tar vare på det i et fint og godt hjerte, så de er utholdende og bærer frukt.»


Når Jesus fortalte sine lignelser, hentet han ofte motiv ifra dagliglivet.
En husmor som lager mat, eller som holder huset rent, en gjeter og dyrene hans, en fisker og hans fangst, en far og hans sønner eller en bonde og hans avling.
Jesus må ha vært særlig glad i såmannsmotivet.
Ikke mindre enn fire ganger leser vi lignelser i evangeliene der såmannsmotivet er sentralt.
Tre av disse lignelsene er nokså like (men ikke helt like; det er i hvert fall snakk om to helt forskjellige lignelser, mens en av dem kan ha vært en nyansering av en av de andre to).
I den siste kan vi snakke om at han bruker såmannsmotivet med en negativ innfallsvinkel. Det er lignelsen om ugresset i åkeren (Matt 13).
Såkorn kan være flere ting, virker det som om han vil minne oss om.

Etter å ha fortalt lignelsene sine, går Jesus gjerne over til å forklare dem.
Noen av lignelsene forklarte han bare overfor disiplene sine, men andre ganger forklarte han dem nær sagt i plenum. Det ser ut til å være tilfellet denne gang.
I versjonen som er dagens tekst denne såmannssøndagen, er det Guds ord som er såkornet, mens de/vi som lytter er jordsmonnet.
Noen vil kanskje undres over om det er noe å gjøre med jordsmonnet i det enkelte hjerte og sinn.
Er det skrint, så er det skrint, er det lett å tenke.
Eller: Er den frodig, så er det frodig.
De fleste som har drevet litt hagebruk eller jordbruk vet at fullt så enkelt er det ikke.
Også jordsmonn kan bearbeides.
De viktigste redskapene man da har til disposisjon, er slike som forbønn, kjærlighet, samtale og vitnesbyrd.
De bearbeider jordsmonnet og gjør muligheten for grøde større.
Men det er bare dersom man sår Guds ord at det kan bære frukt.
Derfor har vi en såmannssøndag i kirkeåret.

Publisert som «Søndagsbetraktning» på KPK


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar