«Takkemat» var tittelen på ei bok jeg så i en forretning nylig.
Det viste seg å være ei bok om mat som stekes på ei takke, og hadde i utgangspunktet verken med manerer eller religiøsitet å gjøre.
En takke er nemlig en plate til å steke mat på.
De kan brukes både med åpen ild, komfyr eller elektrisk strøm, og er kjent fra store deler av verden, ifølge leksikonet.
Kanskje var det fordi man har fått den oppdragelsen man har fått, og gitt videre til egne barn, at assosiasjonen ble som den ble?
Fra gammelt av ble maten ofte kalt «gudslånet».
Man tok ikke for gitt at det var mat på bordet, og i hvert fall ikke at det var nok mat.
Selv om kanskje bare de færreste av oss har gått sultne til sengs, er takknemlighet for Guds gode gaver en sunn holdning i livet.
Bibelen bruker «brød» som et bilde også på de åndelige gaver og velsignelser.
Det er også en form for «takkemat».
Publisert som «Dagens andakt» på KPK
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar