søndag 15. april 2018

Jon Michelet i 2008: Norge er mindre sekulært enn vi tror


Av Nils-Petter Enstad (tekst og foto)

- Norge er ikke så sekulært som vi ofte tror. Mange overser at det finnes en sterk, kristen grasrot og et kristent grunnfjell her i landet. Det sier forfatteren og ateisten Jon Michelet om sin nye bok «Brev fra de troende». Nylig presenterte han denne boka på et møte i regi av Norsk Faglitterær Forfatter- og oversetterforening i Oslo.


Det begynte med et intervju i avisa Vårt Land i serien «Min tro». Der snakket Jon Michelet om sin ateisme, og at en alvorlig hjertesykdom noen år før ikke hadde endret på dette. Han sa blant annet om seg selv at han «tørster etter en tro, men finner ingen kilde».
Etter intervjuet fikk han en del brev fra kristne mennesker – «vennlige, men insisterende brev», som han sa – som forsøkte å vise ham den rette veien. Disse brevene tok han vare på, og da han i 2007 fikk en alvorlig kreftdiagnose, fant han dem fram igjen, og begynte å arbeide med dem. I første omgang førte dette til en tekst som ble lagt ut på internett.
Nå er den kommet som bok på Manifest Forlag. I tillegg har han skrevet en bok om Job i Det gamle testamente, en bok som foreløpig kun er tilgjengelig på nettet. Selv betegner forfatteren denne boka som «et begeistret, religionskritisk essay».
Jon Michelet ønsker ikke å identifisere seg med den «new atheism»-bølgen som preger en del amerikanske forfattere og deres bøker. – Jeg ønsker å stå for en dialogisk religionskritikk, ikke en konfronterende. Jeg ønsker ikke å misjonere for ateismen, Sa Jon Michelet, som kunne fortelle at utgivelsen av boka har gitt ham mange nye og uvante anledninger. –Hvem skulle trodd for et par år siden at jeg skulle tale i Trefoldighet kirke i Oslo en 1. mai, sammen med Gerd Liv Valla? sa han.

Kristendom
Når Jon Michelet har arbeidet med religion og tro i så vel den nye boka som i essayet om Job, er det kristendommen han har forholdt seg til, i og med at den er den dominerende religionen i vårt samfunn. De som har kontaktet ham i denne prosessen, har også vært kristne. Han har også kommet til den konklusjonen at det finnes en religiøs streng hos alle mennesker, også hos ham selv, om han aldri så mye er ateist fremdeles.
- Men litt har jeg jo vaklet av og til, innrømmet han. – Og det har hendt at jeg har tenkt: Hva om de virker, alle disse bønnene som folk ber for meg?

Publisert i KPK i 2008

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar