lørdag 7. april 2018

Hvor mange åpenbarte Jesus seg for etter oppstandelsen?


Av Nils-Petter Enstad
Forfatter, tidligere offiser i Frelsesarmeen


Alle journalister har opplevd det samme: Når en begivenhet skal refereres, kan det komme til å foreligge like mange versjoner som det er referenter. Så også med evangelistenes fortellinger om Jesu oppstandelse. En lesning av alle fire viser ingen motsetninger, men en lang rekke nyanser. Det går både på hvor mange han møtte og hvor mange ganger han viste seg for disiplene.


Leser man tekstene om Jesu oppstandelse i sammenheng, kan man slå fast at han viste seg for minst 18 personer som kan identifiseres. Mest sannsynlig dreier det seg om «18 pluss».
Disse 18 er:
De 11 gjenlevende disiplene etter at Judas hadde tatt sitt eget liv.
De to Emmaus-vandrerne.
Fem kvinner som er nevnt ved navn.
Et ukjent antall som omtales i Luk 24 som «de andre kvinnene».

Paulus
Apostelen Paulus skriver om seg selv at han var den siste som møtte den oppstandne Jesus «ansikt til ansikt». Det skjedde på veien til Damaskus.
Om dette møtet hører naturlig hjemme i en slik oppramsing, kan det kanskje være ulike meninger om, men Paulus selv mente åpenbart at den gjorde det (se 1 Kor 15).
I den forbindelse nevner apostelen også en hendelse som ikke er nevnt i evangeliene: «Deretter viste (Jesus) seg for mer enn fem hundre søsken på én gang».
Dette brevet ble trolig skrevet drøyt 20 år etter korsfestelsen, og Paulus skriver om de som fikk denne opplevelsen at «(a)v dem lever de fleste ennå, men noen er sovnet inn».
Kronologisk plasserer Paulus denne åpenbaringen samme dag eller kanskje dagen etter oppstandelsen. Men han nevner ikke kvinnene som Jesus møtte på oppstandelsens morgen. De var imidlertid viktige vitner.

Kvinnene
Tekstene i evangeliene er helt samstemte om at den/de første som møtte den oppstandne Jesus, var kvinner.
Med utgangspunkt i Johannes-evangeliet har det festet seg en oppfatning av at Maria Magdalena og hun alene var den første som møtte den oppstandne.
Alle fire evangeliene plasserer Maria Magdalena i oppstandelsens hage, men de tre synoptikerne plasserer henne der sammen med andre kvinner.
Matteus skriver om Maria Magdalena og «den andre Maria», mens Markus også nevner Salome, hun som var mor til apostelbrødrene Jakob og Johannes («fru Sebedeus», som en kjent forkynner i Frelsesarmeen omtalte henne som).
Lukas nevner tre kvinner ved navn, og skriver at disse kom «sammen med de andre kvinnene».
De tre han nevner, er Maria Magdalena, Maria, Jakobs mor (hun blir dermed den tredje Maria i dette selskapet; hun var mor til «den andre Jakob» i disippelflokken) og Johanna, en kvinne i Jesu følge som vi ellers ikke vet noe særlig om.

40 dager

Fra Jesus sto opp fra de døde og til hans himmelfart, gikk det 40 dager.
I løpet av disse 40 dagene viste Jesus seg en rekke ganger for disiplene, både enkeltvis og som gruppe. Veldig få av disse møtene er referert i evangeliene. Det mest kjente av dem er det som gjerne kalles «Peters konfirmasjon» (Joh 21, 15-21).
Hva de 40 dagene ellers ble brukt til, blir ren spekulasjon.
Ble noen helbredet i denne perioden også?
Evangelisten Johannes avslutter sin bok med å slå fast at dersom alt Jesus sa og gjorde skulle skrives ned «tror jeg ikke hele verden ville romme de bøker som da måtte skrives».
Av den grunn kan det nok derfor settes strek her også for denne lille oppsummering.

Litteraturhuset, Oslo
7. april 2018

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar