torsdag 29. desember 2022

Navnet som aldri blekner

Tekstbetraktning for Jesu navndag, søndag 1. januar 2023
Prekentekst: Luk 2, 21:
«Da åtte dager var gått og han skulle omskjæres, fikk han navnet Jesus, det som engelen hadde nevnt før han ble unnfanget i mors liv.»

Det er mange henvisninger til navnet Jesus i Det nye testamente, og det er skrevet mange sanger om dette navnet.
«Hans navn skal være Jesus», «Navnet over alle navn er Jesus», «Å, jeg kjenner et navn, det er Jesus», «Si, kjenner du det underbare navnet» eller «Jesus, Jesus, Jesus, det er noe ved ditt navn», bare for å nevne noen av dem som dukker opp mens jeg sitter her og skriver.

Navnet Jesus oppfattes av de fleste som et unikt navn, selv om det faktisk finnes 108 gutter og menn i Norge som heter Jesus og 46 som har dette som sitt eneste navn. I sør-europeiske og sør-amerikanske land er navnet adskillig mer utbredt.
Og likevel tenker de fleste av oss: Det finnes bare én Jesus.

Navnet Jesus vil både engasjere, begeistre og provosere så lenge navnet huskes og nevnes, og så lenge det finnes en kristen kirke som snakker om dette navnet.
Denne måneden er det 100 år siden en ung frelsesoffiser var til stede ved en gudstjeneste i Templet i Pilestredet 22.
Han som skulle tale, tok utgangspunkt i Salme 72, 17: «Hans navn skal bli til evig tid; så lenge solen skinner, skal hans navn skyte friske skudd».
Den unge frelsesoffiseren kjente at bibelteksten traff ham, og han måtte forlate lokalet og finne et sted der han kunne sette ord på opplevelsen. Det ble en togkupé, på vei til Lørenskog, der han bodde.
Her skrev David Welander de tre versene til «Navnet Jesus blekner aldri».
Jo, det er god poesi, men enda viktigere er det at det er god teologi.
Det er teologien om det blødende Guds lam, den Peter formulerte slik: «Det finnes ikke frelse i noen annen, for under himmelen er det ikke gitt menneskene noe annet navn som vi kan bli frelst ved» (Apg 4, 12).
Navnet Jesus er navnet som aldri slukner, aldri blekner og aldri dør.
Navnet Jesus er ikke bare et frelsernavn, men det eneste frelsernavnet.

Publisert som «Søndagspreken» på KPK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar