onsdag 23. mai 2012

Røveren...


Han var en av skurkene i ett av de ekleste og mest skitne politiske drama i nyere, amerikansk historie. Selve hovedskurken – president Richard M. Nixon – gikk fri, men de som gjorde jobben for ham fikk betale, blant annet med fengselsstraffer. En av disse var Chuck Colson. Det fortelles at han i sine velmaktsdager hadde han et skilt hengende på kontoret: «Hvis du får balletak på dem, vil du også erobre deres hjerter og hjerner». Mottoet var betegnende for den kulturen som rådet i hvert fall i deler av den nixonske administrasjon.

Da Watergate-skandalen ble avslørt, takket være en pågående presse, dro presidenten mange med seg i fallet. Snarere enn å dra dem med seg i fallet, skjøv han dem foran seg utfor stupet, helt til også han måtte slippe taket. Da satt den tidligere spesialrådgiveren Chuck Colson allerede bak lås og slå, dømt til sju måneders ubetinget fengsel. Han var den første av de medskyldige i dekkoperasjonene som ble dømt, men flere skulle følge. Anklagen var at han hadde hindret etterforskningen – ”obstruction of justice”, som det heter på jurist-amerikansk.
I fengslet leste han boka ”Mere Christianty” av C.S. Lewis. Den ga støtet til en religiøs krise og en kristen omvendelse. Etter endt soning skrev han boka «Født på nytt», et sentralt begrep i all kristen sammenheng. I USA står begrepet særlig sterkt; der skiller man mellom «born again Christians» og «andre» kristne. Colson startet også organisasjonen «Prison Fellowship», som arbeider med forkynnelse og praktisk hjelp til fanger og deres pårørende. Denne organisasjonen har forgreninger i mange land, også Norge. Han skrev også andre bøker, og ble en etterspurt forkynner og foredragsholder.
Colson fikk mye anerkjennelse for dette arbeidet, og ble respektert på en helt annen måte enn den gang han hadde som mål å ta balletak på folk. I 2008 fikk han en borgerdådsmedalje av George W. Bush. Han fikk også andre priser for sitt kristne og humanitære arbeid. Politisk ble han trofast mot sin opprinnelse. I 2002 var han blant de kristenlederne i USA som skrev under på et dokument som ga en viss teologisk legitimitet til USAs krigføring i Irak.
Lørdag 31. mars døde han, 80 år gammel. Han er noe av det nærmeste man kommer røveren på korset i moderne tid.


Nils-Petter Enstad
Forfatter


Publisert i Klassekampen 6. juni 2012

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar