fredag 28. desember 2012

Hank Williams og lyset - et 60 årsminne

Av Nils-Petter Enstad


Han ble 29 år gammel, og hadde vært rusmisbruker siden han var 15. Men han var også en av de fremste countryartistene gjennom tidene, og mannen bak flere av denne musikksjangerens klassikere. Mange av dem hadde et klart kristent innhold. Nyttårsdag 2013 er det 60 år siden Hank Williams ble funnet død i baksetet på sin egen bil, på vei fra en konsert til en annen.



Nesten er fjerdedel av de sangene Hank Williams skrev hadde et religiøst innhold. Under konsertene sine sang han rått og usminket om livets fortredeligheter, men avsluttet alltid kvelden med sanger om Jesus og himmelen. Den mest kjente av disse sangene er «I saw the light», som han skrev i 1948. Han sto da på høyden av sin karriere, men hadde allerede utviklet et tungt rusproblem.
Teksten gir et på mange måter rørende innblikk i en kristentro som sangeren klamrer seg fast til, uansett nederlag i livet. Sangen slo ikke særlig godt an i de første årene, men er i ettertid blitt den sangen som forbindes sterkest med Hank Williams. Mange artister har sunget den senere, blant andre Jerry Lee Lewis, Bobby Bare, Willie Nelson, Johnny Cash og Merle Haggard. Sondre Bratland har laget en norsk versjon («No ser eg ljos»).
Av de fire første sangene han spilte inn på plate, var tre gospelsanger. Sanger som «Calling You», «When God comes and gathers His Jewels» og «Wealth won’t save your Soul» har noe tidløst over seg i teksten som kristne mennesker alltid vil kjenne seg igjen i.

SMERTER
Hank Williams ble født 17. september 1923 i Alabama. Navnet Hank skal ha vært en feilskriving på fødselsattesten hans. Foreldrene kalte ham opprinnelig Hiram. En medfødt sykdom gjorde at han hadde smerter hele livet, og man har ment det var dette som var forklaringen på et omfattende alkohol- og pillemisbruk som startet allerede da han var tenåring. Det var også som tenåring han begynte å opptre. Han fullførte aldri skolegangen, og ble i stedet med i et band som kalte seg Drifting Cowboys. Da han var 20 år gammel, møtte han Audrey Sheppard, som han giftet seg med et par år senere. Hun var også hans manager i de første årene av hans karriere. I 1949 fikk han sitt store gjennombrudd med sangen «Lovesick Blues». I 1949 ble også sønnen Hank Williams jr. født. Han gikk senere i farens fotspor som countryartist, uten å ha helt den samme suksessen. Også hans sønn, Hank Williams III, er countrysanger.
Ekteskapet med Audrey var stormfullt. Hun hadde også ambisjoner om å være sanger, men når ekteparet sang duett, hørtes det mest ut som en krangel, ble det sagt. De ble skilt i 1952, men da Audrey døde 30 år senere, ble hun begravd ved siden av Hank.

SLUTTEN

Ved inngangen til året 1952 var Hank Williams regnet som den største av alle countryartister i USA. Et halvt år senere ville ikke noen konsertarrangører ta i ham med en ildtang. Man var lei av at han uteble fra konsert etter konsert på grunn av fyll og rus. Nyttårshelgen 1952/53 var han hyret inn på to spillejobber, i henholdsvis Charleston, West Virginia og Canton, Ohio. Han leide en Cadillac og fikk en 17-år gammel gutt til å være sjåfør. Grunnet dårlig vær kunne han ikke fly. Underveis stoppet de på et motell i Knoxville. Her ble Hank dårlig, og en kvakksalver ga ham to doser med morfin. Klokken var nå blitt så mye at Hank ikke ville klare å rekke fram til den første spillejobben, og en drøy time før midnatt satte han og sjåføren kurs mot Canton. Under en trafikkontroll kommenterte konstabelen at han synes personen i baksetet så død ut, men sjåføren sa at han sov og hadde tatt smertestillende medisiner. Senere fant man ut at Williams hadde dødd av et hjerteinfarkt etter overdose med alkohol og narkotika. Etter obduksjonen ble det sagt at kroppen hans var så nedslitt at han ikke ville levd mange månedene til uansett. Sånn sett var det noe profetisk over tittelen på den sangen han hadde på hitlistene i USA da meldingen om hans død ble kjent: «I’ll never get out of this world alive…».

Publisert gjennom Kristelig Pressekontor (KPK) nyttårshelga 2012/2013.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar